Blogroll

120x1600

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Νέο μέτωπο με τους φαρμακοποιούς ανοίγει το υπουργείο Παιδείας

Νέο μέτωπο στον πόλεμο των φαρμάκων ανοίγει στο υπουργείο Υγείας, μία ημέρα μετά την ψήφιση της τροπολογίας για τις δραστικές μειώσεις των τιμών των φαρμάκων. Σε θέση μάχης βρίσκονται τώρα οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία σε ό,τι αφορά στο θέμα της διακίνησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).

Αφορμή αποτέλεσε η έκθεση του ΟΟΣΑ η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και σύμφωνα με την οποία τα ΜΗΣΥΦΑ πρέπει να πωλούνται και στα σούπερ μάρκετ. Σημειώνεται ότι με πρόσφατη υπουργική απόφαση δίδεται η δυνατότητα στα σούπερ μάρκετ να πωλούν βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής. Ο ΕΟΦ καταρτίζει ήδη τη λίστα των σκευασμάτων που θα λάβουν την αναγκαία έγκριση και θα περιέχονται στη σχετική λίστα –αυτή μάλιστα θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του.

Το θέμα συζήτησαν σε έκτακτη συνάντησή τους την Πέμπτη ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης με τον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

«Τα ζητήματα που θέτει ο ΟΟΣΑ με την έκθεση-πρότασή του, θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, επειδή είναι προφανές ότι η δημόσια υγεία και η διάθεση των φαρμάκων δε μπορεί να γίνεται από τα χέρια του μπακάλη. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι φάρμακα. Είναι εξίσου επικίνδυνα όπως όλα τα φάρμακα και δε μπορούν να διατίθενται από οποιονδήποτε μπακάλη. Ο φαρμακοποιός σε όλο τον πλανήτη είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για τη διάθεση των φαρμάκων» υποστήριξε ο κ. Θοεοδοσιάδης.

Ο εκπρόσωπος των φαρμακοποιών ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να μην επιτρέψει εφεξής την ανάμιξη του υπουργού Ανάπτυξης στα θέματα των φαρμακείων διότι όπως ανέφερε «η συμμετοχή του Υπουργείου Ανάπτυξης τον τελευταίο χρόνο δημιουργεί μόνο προβλήματα και στη δημόσια υγεία και στη λειτουργία των φαρμακείων. Η Κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει την τακτική της και να διαχωρίσει τις αρμοδιότητες του κάθε Υπουργείου».

Καθησυχαστικός ο κ. Γεωργιάδης προς τον κλάδο των φαρμακοποιών, εξέφρασε την κατανόησή του καταρχήν για τις ανησυχίες τους και υπογράμμισε ότι «η Κυβέρνηση είναι ενιαία αλλά οι τελικές αποφάσεις για τα θέματα των φαρμακείων φυσικά λαμβάνονται με κύριο γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας από το Υπουργείο Υγείας. Ο διάλογος με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών πάντα συνεχίζεται. Εκπλήξεις δεν πρόκειται να υπάρξουν, ούτε αιφνιδιασμοί Σε κάθε λοιπόν περίπτωση, δε χρειάζεται να υπάρχουν υπερβολικές ανησυχίες» κατέληξε. Υπενθύμισε, δε, ότι η πρόσφατη υπουργική απόφαση που «βγάζει» ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων ήταν αποτέλεσμα «μακρόχρονου διαλόγου το καλοκαίρι και με τους φαρμακοποιούς και με άλλους κλάδους. Πάντως γνώμονας πάντα είναι η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς αλλά με προστασία της δημόσιας υγείας». 
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ : http://arouraios.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Εμείς δεν υιοθετούμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

 

Δείτε μας στο Facebook