Blogroll

120x1600

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

"Ξαφνικός θάνατος" φορέων του Δημοσίου για 11.000 απολύσεις


Από καταργήσεις και συγχωνεύσεις μικρών και μεσαίων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, από γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και απασχολούμενους σε ΟΤΑ θα προκύψουν οι 11.000 απολύσεις του 2014
Η συμφωνία Αθήνας - τρόικας στο θέμα των απολύσεων από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα φέρνει μαζί της ακόμα και ξαφνικούς θανάτους σε μικρούς φορείς και οργανισμούς, με τους απασχολούμενους να βλέπουν την πόρτα της εξόδου.
Το Ταμείο Οδοποιίας είναι ο φορέας που θα πληρώσει πρώτα τη νύφη. Πρόκειται για φορέα στον οποίο εργάζονται περίπου 150 άτομα και δεν έχει πλέον αντικείμενο μετά και την παραχώρηση του εθνικού δικτύου σε ιδιώτες.
Στο κρίσιμο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής του Μηχανισμού Στήριξης επιβεβαιώθηκε ότι το αρμόδιο υπουργείο έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου για την τρέχουσα περίοδο αξιολόγησης.
Η Αθήνα:
Έχει υλοποιήσει το πρώτο κύμα του προγράμματος διαθεσιμότητας - κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.
Έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση δομών και τα σχέδια στελέχωσης για περισσότερους από 400.000 εργαζομένους.
Έχει προχωρήσει σε 2.730 απολύσεις (2.000 από το κλείσιμο της ΕΡΤ, 500 λόγω προβλημάτων υγείας και 230 επίορκοι).
Η τρόικα άναψε πράσινο φως αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον καμία εκκρεμότητα. Παράλληλα, έδωσε σιωπηρή παράταση μέχρι και τον Μάρτιο για την ολοκλήρωση του δεύτερου κύματος διαθεσιμότητας - κινητικότητας, δέχτηκε να προσμετρηθούν στις υποχρεωτικές αποχωρήσεις οι απολύσεις από τις αμυντικές βιομηχανίες αν και παραλίγο να τινάξει στον αέρα τις συζητήσεις, καθώς προέβαλε σύμφωνα με πληροφορίες νέες απαιτήσεις για τη διετία 2014 - 2015 που βρήκαν τοίχο από πλευράς του κ. Μητσοτάκη.
Πιο αναλυτικά:
1. Οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν επιθυμούσαν να δώσουν επίσημα παράταση για την ολοκλήρωση του δεύτερου σταδίου της διαθεσιμότητας.
"Θα θέλαμε η περισσότερη δουλειά για αυτούς τους 12.500 υπαλλήλους να έχει βγει μέχρι το τέλος του χρόνου" ανέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.
"Δεν μπορούμε να είμαστε έτοιμοι και να κάνουμε ολοκληρωμένη δουλειά μέχρι τότε. Παρά μόνο μέχρι τον Μάρτιο", φέρεται να απάντησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τους δανειστές μας να δίνουν τελικά άτυπη παράταση για το δεύτερο κύμα του προγράμματος, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2014.
Όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η "δεξαμενή" των επόμενων 12.500 διαθεσιμοτήτων θα προκύψει από την Υγεία (ΕΟΠΥΥ), τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα ασφαλιστικά ταμεία.
2. Στον τομέα των υποχρεωτικών αποχωρήσεων, τα χρονοδιαγράμματα των 4.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του έτους και των 11.000 μέχρι το τέλος του 2014 παραμένουν ως έχουν.
Όσον αφορά στις 4.000 απολύσεις, σε αυτές θα προσμετρηθούν οι 2.000 απολύσεις από την ΕΡΤ, οι επίορκοι και όσοι έχουν υπερβεί τον αριθμό των αναρρωτικών αδειών.
Παράλληλα, στις απολύσεις αναμένεται ότι θα μετρήσουν τελικά οι όποιες έξοδοι προκύψουν από τις αμυντικές βιομηχανίες.
"Εάν δεχτείτε τις 2.000 απολύσεις, που έχουν γίνει στην ΕΡΤ, δεν θα έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα με τις άλλες 2.000, οι οποίες απομένουν", σημείωσε ο υπουργός.
Το μεγάλο κομμάτι των απολύσεων του 2014 αναμένεται ότι θα προέλθει από καταργήσεις και συγχωνεύσεις μικρών και μεσαίων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, από μεγάλο μέρος γιατρών του ΕΟΠΥΥ, καθώς και από απασχολούμενους σε ΟΤΑ και ειδικότερα σε δημοτικές επιχειρήσεις που εμφανίζουν χρόνιο παθητικό.
Όπως ανέφεραν Έλληνες αξιωματούχοι, που συμμετέχουν στις συζητήσεις για τα μεγάλα νομικά πρόσωπα δεν τίθεται θέμα "ξαφνικού θανάτου", αν και είναι πιθανό να προχωρήσουν σε οριζόντια μείωση του προσωπικού τους μέχρι και 10%.
Το ενδεχόμενο του "ξαφνικού θανάτου" από τον Ιανουάριο παραμένει ανοιχτό για τα μικρά και μεσαία νομικά πρόσωπα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο πως ο πρώτος φορέας στον οποίο θα μπει λουκέτο θα είναι το Εθνικό Ταμείο Οδοποιίας.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος 
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ :http://news247.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Εμείς δεν υιοθετούμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

 

Δείτε μας στο Facebook