Blogroll

120x1600

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Ερευνα- σοκ της Τράπεζας της Ελλάδας για τις επιπτώσεις από την αύξηση έμμεσων φόρων


Ερευνα- σοκ της Τράπεζας της Ελλάδας για τις επιπτώσεις από την αύξηση έμμεσων φόρων

Αποκαλυπτική είναι η μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας που μετρά τις επιπτώσεις από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις συντελεστών ΕΦΚ και ΦΠΑ στις τιμές, κατά τη τριετία εφαρμογής του Μνημονίου, καθώς αποδεικνύεται ότι την ώρα που η Τρόικα πίεζε για εσωτερική υποτίμηση, καταργώντας συλλογικές διαπραγματεύσεις και καταβαραθρώνοντας μισθούς- συντάξεις, επέβαλε αυξήσεις έμμεσων φόρων «φουντώνοντας» τον πληθωρισμό.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, το 2010 ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,7%, αλλά εάν δεν υπήρχαν οι αυξήσεις έμμεσων φόρων θα περιοριζόταν στο 1,38%.

Ανάλογη είναι η εικόνα και για το 2012, καθώς ο πληθωρισμός από τα επίπεδα του 3,1% θα περιοριζόταν στο 1,15%, ενώ και το 2012 που περιορίστηκε στο 1%, η επίπτωση από τους έμμεσους φόρου ήταν 0,91% κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι ο πληθωρισμός θα ήταν σχεδόν μηδενικός (0,14%).

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μετακύλιση της αύξησης έμμεσων φόρων στις τελικές τιμές διαφέρει σημαντικά από τομέα σε τομέα π.χ. είναι σχεδόν πλήρης στον τομέα της ενέργειας, ενώ κυμαίνεται κοντά στο 50% στον τομέα των υπηρεσιών.

Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι το ποσοστό της μετακύλισης για το σύνολο της οικονομίας, που ήταν περίπου 90% το 2005, μειώθηκε σημαντικά κατά την περίοδο 2010-12 λόγω των οικονομικών συνθηκών και διαμορφώθηκε σε 70% το 2010 και 60% το 2011.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ : http://www.iefimerida.gr/news

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Εμείς δεν υιοθετούμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

 

Δείτε μας στο Facebook