Blogroll

120x1600

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Πώς η τεχνολογία αποδυναμώνει τη μνήμη


Πώς η τεχνολογία αποδυναμώνει τη μνήμη

Οι εξελίξεις της τεχνολογίας, από τους φορητούς υπολογιστές μέχρι τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, φαίνεται πως μας λύνουν τα χέρια αλλά ταυτόχρονα μας δυσκολεύουν να αποκτήσουμε δυνατές αναμνήσεις.

Δείτε πώς η τεχνολογία επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη μας.

1. Ο τεράστιος όγκος πληροφοριών μας δυσκολεύει να διατηρήσουμε αναμνήσεις

Σουηδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ακόμη και η σύντομη πλοήγηση στο διαδίκτυο μπορεί να μας αποτρέψει να συγκρατήσουμε απαραίτητες πληροφορίες στη μνήμη μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι αδυνατούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τον τεράστιο όγκο πληροφοριών. Αυτή η «ψηφιακή υπερφόρτωση»  μοιάζει με την υπερχείλιση ενός ποτηριού με νερό. Οι νέες πληροφορίες αντικαθιστούν με ταχύτατο ρυθμό τις προηγούμενες κι έτσι καταλήγουμε να μη θυμόμαστε τίποτα.

2. Το διαδίκτυο έχει γίνει ο «εξωτερικός σκληρός του εγκεφάλου»

Έρευνες δείχνουν ότι όταν βασιζόμαστε σε μια συσκευή να θυμάται πληροφορίες για εμάς έχουμε την τάση να μην τις συγκρατούμε οι ίδιοι. Πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύεται στο περιοδικό Scientific American  χαρακτήρισε το διαδίκτυο σαν έναν «εξωτερικό σκληρό δίσκο για τον εγκέφαλο», εξηγώντας πώς η διαδικασία σχηματισμού αναμνήσεων έχει αντικατασταθεί από τα ψηφιακά εργαλεία.

3. Η έλλειψη συγκέντρωσης μας δυσκολεύει να δημιουργήσουμε αναμνήσεις

Η απώλεια μνήμης είναι σημάδι των καιρών, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Είμαστε συνεχώς απασχολημένοι με τις συσκευές που μας συνοδεύουν που αδυνατούμε να δώσουμε προσοχή κατά τη διάρκεια μιας ταινίας ή ενός περιπάτου.

4. Η υπερ-πληροφόρηση μας κάνει να χάνουμε τη μεγαλύτερη εικόνα

Καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υποστηρίζουν ότι το διαδίκτυο μας επηρεάζει περισσότερο απ’ όσο συνειδητοποιούμε. Το σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στους New York Times αναφέρει πως η υπερβολική εξάρτηση από την τεχνολογία μας κάνει να απομονώνουμε αποσπασματικές πληροφορίες, τις οποίες αδυνατούμε να συνδέσουμε.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Εμείς δεν υιοθετούμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

 

Δείτε μας στο Facebook