Στη Βουλή κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για την προστασία δανειοληπτών, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Αύριο η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το Σάββατο η ψήφιση του στην ολομέλεια.
Όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, αναστέλλονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία οφειλετών, εφόσον η αντικειμενική αξία της κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, το καθαρό οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 35.000 ευρώ και η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.
Προβλέπεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια ισχύος της αναστολής πλειστηριασμού, οι δανειολήπτες θα πρέπει να καταβάλλουν δόσεις ίσες με το 10% του μηνιαίου εισοδήματός για εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ και 20 % στο υπερβάλλον. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και έμπορους το ποσό αυτό θα πρέπει να είναι ίσο ή μεγαλύτερο του 30 % της τελευταίας ενήμερης δόσης.

Όσον αφορά τους εγγυητές, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η τράπεζα απαγορεύεται να στραφεί εναντίον τους εφόσον ο πρωτοφειλέτης ενταχθεί στη ρύθμιση που τώρα εισάγεται (δηλαδή ο δανειολήπτης θα πρέπει να πληρώνει τα ποσά που ορίζονται παραπάνω). Αν η τράπεζα έχει ήδη στραφεί κατά του εγγυητή τότε και αυτός έχει το δικαίωμα να ενταχθεί στη ρύθμιση με τα ίδια κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας κλπ.