Με τίτλο «Η Ελλάδα αντεπιτίθεται», (Greece Strikes Back), κύριο άρθρο των σημερινών Financial Times αναφέρεται στη "άνιση" σχέση Αθήνας-τρόικας, σημειώνοντας στον υπότιτλο ότι η Αθήνα θα έπρεπε να διαλέγει προσεκτικότερα τις μάχες της με την Ευρώπη.
Από την έναρξη του προγράμματος το 2010, γράφει, η τρόικα συνόδευε τα δάνειά της με δρακόντειους όρους, ενώ η Αθήνα προσπαθούσε να κάνει ηπιότερους αυτούς τους όρους αναδρομικά, με τις απόπειρές της συνήθως να απορρίπτονται.
Τώρα, συνεχίζει το άρθρο, «με τα δημόσια οικονομικά να πλησιάζουν το πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση αισθάνεται ότι έχει ένα πιο ισχυρό χαρτί να παίξει».
Αναφέρεται στην πρόσφατη έγκριση του προϋπολογισμού από την Βουλή, χωρίς προηγούμενη έγκριση από το ΔΝΤ ή την Κομισιόν, όπως απαιτούν οι κανόνες της ΕΕ, και εκτιμά ότι έτσι στήνεται το σκηνικό για μια τεταμένη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικα, όταν επιστρέψουν στην Αθήνα αυτόν το μήνα.
Είναι κατανοητό ότι ο Αντώνης Σαμαράς αισθάνεται την ανάγκη να κάνει επίδειξη δύναμης, γράφει, αφού η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης συνασπισμού είναι τώρα εξαιρετικά ισχνή, ενώ τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή βλέπουν την δύναμη τους να ενισχύεται, λόγω των εξαγγελιών τους για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ή και εγκατάλειψη του ενιαίου νομίσματος.
Παρόλα αυτά, συνεχίζει το σχόλιο, ο Σαμαράς οφείλει να είναι προσεκτικός και να μην το παρακάνει, αφού, αν και η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί τον επόμενο χρόνο, οι προοπτικές της είναι ακόμα εύθραυστες.
Ανεξάρτητα από τις ελπίδες της κυβέρνησης για επιστροφή στις αγορές τον επόμενο χρόνο, σημειώνει, ρεαλιστικά η Αθήνα θα εξαρτάται από το δίχτυ ασφαλείας της ευρωζώνης για το άμεσο μέλλον. Οι όροι του πακέτου διάσωσης δεν είναι όλοι επιζήμιοι για την ελληνική οικονομία. Αν και οι στόχοι δεν ήταν συνήθως ρεαλιστικοί, η Ελλάδα χρειάζεται ωστόσο να ανανεώσει το σύστημα είσπραξης φόρων για να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της χώρας, ενώ το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα έδινε τις δυνατότητες σε νέους με προσόντα να εκπληρώσουν τις θεμιτές φιλοδοξίες τους.
Το άρθρο σημειώνει, κλείνοντας, ότι η διατήρηση εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Ευρώπης είναι ουσιώδης, προκειμένου να εξασφαλιστούν μελλοντικές παραχωρήσεις (όπως η απομείωση του χρέους, στην οποία προσβλέπει η Αθήνα) και συμβουλεύει τον κ. Σαμαρά να αποκλιμακώσει την επιθετικότητα σε αυτή τη φάση, καθώς ένας καλός στρατηγός ξέρει σε ποιες μάχες μπορεί να εμπλακεί.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ : http://www.parapolitika.gr