Blogroll

120x1600

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

«Φιλί ζωής» για χιλιάδες δανειολήπτες «κόκκινων» στεγαστικών δανείων


Δάνεια

Δύο είναι οι λύσεις που «προκρίνουν» οι τράπεζες ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.
Με στόχο την αντιμετώπιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων και την αποφυγή των πλειστηριασμών, οι τράπεζες προτείνουν δύο λύσεις, για τις οποίες έχουν ενημερωθεί και είναι σύμφωνες, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος. Η πρώτη λύση, δίνει «ανάσα» στους 240.000 λήπτες στεγαστικών δανείων, οι οποίοι παλεύουν «με νύχια και με δόντια» να τα αποπληρώσουν και η δεύτερη αφορά τα… πολύ «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, οι δανειολήπτες των οποίων κινδυνεύουν απειλούνται με πλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας τους.
Η πρόταση των τραπεζών λοιπόν, για τα… «απλά κόκκινα» στεγαστικά, προβλέπει ο δανειολήπτης να αναλάβει την αποπληρωμή του 70% του ποσού, ενώ το υπόλοιπο ποσό να «παγώσει» χωρίς κανέναν τόκο. Το «πάγωμα» θα έχει ισχύ 10 ετών και σε περίπτωση που ο οφειλέτης είναι «συνεπής» και πληρώσει το τοκοχρεωλύσιο (τόκος και κεφάλαιο) του 70% ανά μήνα, τότε το εναπομείναν 30% θα διαγραφεί. Μια λύση συμφέρουσα τόσο για τις ίδιες τις τράπεζες που μειώνουν τον ισολογισμό τους, όσο και για τους ίδιους τους πολίτες που απαλλάσσονται από ένα σεβαστό ποσό.
Η δεύτερη λύση, η οποία έχει να κάνει με την αποφυγή του κινδύνου του πλειστηριασμού, προτείνει τη μεταβίβαση του ακινήτου από τον ιδιοκτήτη – δανειολήπτη στην τράπεζα και εν συνεχεία, την ενοικίασή του από τον ίδιο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 5 έτη). Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο, για να γίνει αυτό, είναι η μείωση του φόρου μεταβίβασης, που είναι στο 10% επί της συναλλαγής και επιβαρύνει τον αγοραστή – τράπεζα. Η σχετική μείωση αναμένεται να ψηφισθεί στο προσεχές νομοσχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων. Πρόκειται ασφαλώς για μία προσωρινή λύση που δεν οριστικοποιεί τίποτα, αλλά αναμφίβολα είναι μια σημαντική ανάσα. Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, η λύση αυτή δεν αναμένεται να… «συγκινήσει» και τόσο την Τρόικα.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ :  http://www.paraskhnio.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Εμείς δεν υιοθετούμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

 

Δείτε μας στο Facebook