Blogroll

120x1600

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που εμπλακούμε σε τροχαίο ατύχημα.


Αν τυχόν εμπλακούμε σε κάποιο τροχαίο ατύχημα –φταίμε δεν φταίμε- θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια σειρά διαδικασιών, που θα μας διευκολύνουν να αντιμετωπίσουμε και τις πιο δύσκολες περιπτώσεις.

Η πρόληψη του οποιοδήποτε τροχαίου ατυχήματος σίγουρα είναι ο πιο σπουδαίος παράγοντας κατά την ασφαλή οδήγηση. Όμως σε περίπτωση που δεν θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ατύχημα, θα πρέπει να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε, προκειμένου να απεμπλακούμε γρηγορότερα και να διευθετήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις καταστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να προσέξουμε τα εξής:

Καλούμε την Τροχαία για να βεβαιώσει το συμβάν, Οδική Βοήθεια και την ασφαλιστική μας, για να πάρουμε τις απαραίτητες συμβουλές. Σχεδόν όλες οι ασφαλιστικές καλύπτουν με τη Φροντίδα Ατυχήματος τα συμβάντα και στέλνουν εμπειρογνώμονα για να καταγράψει τις ζημιές.

• Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψουμε να ανταλλάξουμε στοιχεία με τους οδηγούς των άλλων οχημάτων που ενεπλάκησαν.

• Θα πρέπει πάντα μαζί μας να έχουμε ασφαλιστήριο συμβόλαιο του αυτοκινήτου μας -που πρέπει να είναι σε ισχύ- το δίπλωμα οδήγησης και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.

• Εφ όσον το όχημά μας δεν μπορεί να μετακινηθεί, πρέπει να τοποθετούμε το προειδοποιητικό τρίγωνο σε απόσταση τουλάχιστον 20 μέτρων (100 μέτρα στις Ε.Ο.), για να αντιλαμβάνονται και οι διερχόμενοι οδηγοί το εμπόδιο που δημιουργείται.

• Επίσης, η Φροντίδα Ατυχήματος μπορεί να αναλάβει και την μετακίνηση του οχήματος, εφόσον από το ατύχημα έχει προκληθεί ακινητοποίηση και να το μεταφέρει στο συνεργείο που θα επιθυμούμε.

• Σημαντικό είναι -εφόσον υπάρχει η δυνατότητα από τις εμπλεκόμενες εταιρείες- να υπογράψουμε από κοινού με τους άλλους οδηγούς δήλωση Φιλικού διακανονισμού. Με τον Φιλικό Διακανονισμό, αυτός που δε φταίει για το ατύχημα αποζημιώνεται από τη δική τουασφαλιστική εταιρεία.

Τροχαία σε Εθνικές Οδούς με τραυματισμό:

• Τα τροχαία στις εθνικές οδούς μπορούν να έχουν περισσότερες συνέπειες, καθώς εκεί κινούμαστε συνήθως με μεγαλύτερες ταχύτητες. Αφού κάνουμε ό,τι και στην πρώτη περίπτωση, πρέπει να είμαστε σίγουροι, ότι σημάναμε σωστά το δρόμο με τρίγωνο ή και φωτισμό.

• Αν δεν έχουμε τραυματιστεί εμείς αλλά κάποιος άλλος, θα πρέπει πρώτα να καλέσουμε το 166. Η ψυχραιμία είναι και εδώ βασικός παράγοντας. Δεν θα πρέπει να μετακινούμε μόνοι μας τον τραυματία, γιατί μπορεί να προκληθεί μεγαλύτερη σωματική βλάβη. Ακόμη και αν είναι σε κρίσιμη κατάσταση, περιμένουμε την ιατρική βοήθεια.

• Είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε στο αυτοκίνητό μας ειδικό πυροσβεστήρα, που θα φανεί χρήσιμος σε περίπτωση πυρκαγιάς. Αν αντιληφθούμε φωτιά, και μας δίνεται η δυνατότητα, πρέπει να αποσυνδέσουμε τους πόλους της μπαταρίας και να μην αφήσουμε κανέναν με τσιγάρο να πλησιάσει κοντά. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να καλέσουμε την πυροσβεστική, γιατί μία διαρροή καυσίμου μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση, ακόμη και έκρηξη.

• Επιπλέον, θα πρέπει να δηλώσουμε το ατύχημα εντός 8 ημερών στην ασφαλιστική μας εταιρεία.

• Τέλος θα πρέπει γνωρίζουμε ότι αν στα εμπλεκόμενα οχήματα υπάρχει ανασφάλιστο όχημα, τότε το πρόσωπο που υπέστη ζημία από το ατύχημα αυτό δικαιούται να ζητήσει την πλήρη αποκατάσταση της ζημίας του από το Επικουρικό Κεφάλαιο, ενώ, αν στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό μας υπάρχει και κάλυψη από ανασφάλιστα, τότε η αποζημίωσή μας θα γίνει από την ίδια την ασφαλιστική μας.
Πηγή : autotriti.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Εμείς δεν υιοθετούμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

 

Δείτε μας στο Facebook