Blogroll

120x1600

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Εγκρίθηκε η δόση ποσού 1 δις ευρώ προς την Ελλάδα

Την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ενέκρινε το μεσημέρι της Τρίτης στις Βρυξέλλες το Euro Working Group, δίνοντας το «πράσινο φως» στο σχέδιο που
παρουσίασε η ελληνική Κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών.
Μονομερείς αποφάσεις 
Με μονομερείς αποφάσεις για τους πλειστηριασμούς και το ΦΠΑ στην εστίαση προσανατολίζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση και του νέου κύκλου επαφών με την τρόικα τη νύχτα της Δευτέρας.  

Για τους πλειστηριασμούς τα συναρμόδια Υπουργεία θεωρούν ότι έχουν εξασφαλίσει την ανοχή της τρόικας για μια μεταβατική 12μηνη περίοδο προστασίας με όριο αντικειμενικής αξίας τις 160.000 ευρώ και εισοδηματικό κριτήριο τις 25.000 ευρώ. Μένει ωστόσο να φανεί, αν θα συμφωνήσει το ΠαΣοΚ, που ζητεί αύξηση στις 180.000 ευρώ και τις 30.000 αντίστοιχα για οικογένειες με παιδιά.
Για την παράταση του χαμηλού ΦΠΑ 13% στην εστίαση ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας δεσμεύτηκε το απόγευμα ενώπιον των στελεχών της τρόικας ότι θα τους παρουσιάσει τον Ιανουάριο ένα πακέτο ισοδύναμων μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα, που θα καλύπτει συνολικά το δημοσιονομικό κενό. Μόνο για το ΦΠΑ στην εστίαση η τρόικα ζητεί ισοδύναμα μέτρα 300 εκατ. ευρώ.  
«Τον Ιανουάριο θα τους παρουσιάσουμε ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα για το δημοσιονομικό κενό (ακίνητα, ΦΠΑ, φόροι κ.α.). Αποκλείονται μειώσεις συντάξεων, μισθών και αυξήσεις φόρων. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup στις 27 Ιανουαρίου» τόνισε τη νύχτα της Δευτέρας κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικων αμέσως μετά την αναχώρηση της τρόικας. 
H έκθεση του 1 δις
ευρώ 
Υπουργείο Οικονομικών και τρόικα συνέταξαν τη νύχτα της Δευτέρας την έκθεση συμμόρφωσης (compliance report), που βασίζεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ. Το ελληνικό σχέδιο προβλέπει 300 αποχωρήσεις με εθελουσία και λειτουργία 3 μονάδων με εξαγωγικό χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή για το θέμα των πλειστηριασμών κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε ότι αυτή την ώρα δεν έχουμε συμφωνία και ότι θα συνεχισθούν οι επαφές με την τρόικα και τις επόμενες ημέρες με μηνύματα email και τηλέφωνα. Για το θέμα αυτό κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι «επιθυμούμε τη συμφωνία με την τρόικα, ή τουλάχιστον την ανοχή της», εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η τρόικα θα μπορούσε να αποδεχθεί σιωπηρά μια μεταβατική μονομερή ρύθμιση από την ελληνική πλευρά που θα αφορά στο 2014 και μόνο. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επιθυμεί να νομοθετήσει ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, που ψηφίζεται το φορολογικό νομοσχέδιο, είτε μονομερώς, είτε σε συμφωνία με την τρόικα για το θέμα των πλειστηριασμών.
Επιστρέφουν για μέτρα
Η τρόικα θα επιστρέψει τον Ιανουάριο, με στόχο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου. Όπως επιβεβαίωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα ζητάει ισοδύναμο μέτρο μετά την απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει το χαμηλό ΦΠΑ 13% στον τομέα της εστίασης. Ερωτηθείς τι μέτρο θα είναι αυτό, απάντησε διαρθρωτικό.
Το θέμα των πλειστηριασμών
Σε μονομερή συμφωνία χωρίς όμως πλαίσιο σύγκρουσης σκοπεύει να προχωρήσει το υπουργείο ανάπτυξης στο θέμα των πλειστηριασμών, αν τελικά ως την Πέμπτη δεν επέλθει συμφωνία με την τρόικα. Από τη συζήτηση  με κορυφαίους παράγοντες του υπουργείου έγινε γνωστό ότι το πρόβλημα για την τρόικα είναι η υγεία του τραπεζικού συστήματος. Και για αυτό το λόγο παρών στις διαπραγματεύσεις ήταν κορυφαίο στέλεχος της ΤτΕ, προκειμένου να επιβεβαιώσει τις ελληνικές θέσεις. Παρόλα αυτά, όπως έγινε γνωστό, η τρόικα δεν φαίνεται να έχει πειστεί και ως εκ τούτου υπάρχει απόσταση. Βέβαια κατ΄ επανάληψη τονίστηκε στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους ότι αυτό το «μη συγκρουσιακό πλαίσιο»  θα έρθει σε γνώση του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά και του αντιπροέδρου και προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου για έγκριση.
Οι συζητήσεις της Δευτέρας
Τη θέση ότι η κυβέρνηση θέλει να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα για το ζήτημα των πλειστηριασμών, αλλά δεν θα συμφωνήσει σε ό,τι κι αν φέρει η τρόικα, διατύπωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος από τις τις 4:30 το απόγευμα και έως τις 6 μ.μ. είχε νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί για το καλύτερο.  Μετά το τέλος της συνάντησης ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε ότι «Ήρθαν αρκετά βήματα προς το μέρος μας, αλλά δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία».  Ακολούθησε νέα συνάντηση του Στουρνάρα - οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, η οποία τελείωσε λίγο πριν τις εννέα το βράδυ, με τον κ. Τόμσεν να λέει αποχωρώντας: «Καταγράψαμε κάποια πρόοδο, θα επιστρέψουμε τον Ιανουάριο».
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης: «Καταγράψαμε σημαντική πρόοδο και αισιοδοξούμε ότι μέχρι αύριο θα υπάρξει συμφωνία καταρχάς στο euroworking group και στη συνέχεια στο Eurogroup εννοώντας ότι η ελληνική πλευρά αναμένει την Τρίτη την έγκριση του 1 δισ. ευρώ, που εξαρτάται από την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ». Νωρίτερα είχε διαρρεύσει από ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης ότι η συνάντηση της τρόικας με τον κ. Χατζηδάκη θα επαναληφθεί το βράδυ και θα διαρκέσει όσο χρειαστεί.
 
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ : http://www.imerisia-ver.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Εμείς δεν υιοθετούμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

 

Δείτε μας στο Facebook