Blogroll

120x1600

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Συντάξεις: Τι θα ισχύσει από 1/1/2019 για παλαιές και νέες




Αναδιαμορφώνεται ο συνταξιοδοτικός χάρτης από την 1η Ιανουαρίου 2019, καθώς τίθεται σε πλήρη εφαρμογή ο νέος «μηχανισμός» υπολογισμού των συντάξεων, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου. Σημείο αναφοράς στο νέο συνταξιοδοτικό τοπίο που διαμορφώνεται, αποτελεί και το γεγονός ότι δεν περικόπτεται η προσωπική διαφορά παλαιών συνταξιούχων αλλά και συγκεκριμένης κατηγορίας νέων (όσων συνταξιοδοτήθηκαν από 13 Μαΐου του 2016 μέχρι 31/12/2018).

Πώς διαμορφώνεται το νέο τοπίο

Οι παλαιοί συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή αποχώρησαν από την εργασία πριν τη ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016) και η σύνταξή τους-βάσει του επανυπολογισμού- θα είναι μικρότερη από αυτή που εισπράττουν σήμερα, δεν κινδυνεύουν με μειώσεις από την 1/1/2019. Το μέτρο της περικοπής των συντάξεων ακυρώθηκε, μετά τη συμφωνία Αθήνας-Βρυξελλών και ως εκ τούτου θα διατηρήσουν την προσωπική διαφορά, η οποία θα μετανομαστεί σε επιπλέον ποσό από 1/1/2019.
Οι συντάξεις, λοιπόν, περίπου 1,4 παλαιών συνταξιούχων μένουν ως έχουν (διασώζεται η προσωπική διαφορά-επιπλέον ποσό), ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι επειδή διατηρούν το εν λόγω συμπλήρωμα, θα μείνουν εκτός νυμφώνος από τις αυξήσεις που θα δίνονται μετά το 2022.

Ποιες κατηγορίες συνταξιούχων ευνοούνται από τον επανυπολογισμό

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που θα γίνει από 1/1/2019, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, είναι ευεργετικός για περισσότερους από 500.000 συνταξιούχους, που θα δουν βελτίωση στο εισόδημά τους. Ευνοημένες είναι ομάδες συνταξιούχων, όπως για παράδειγμα αυτοί των πρώην Ειδικών Ταμείων (ΔΕΚΟ-Τράπεζες) και οι συνταξιούχοι ΙΚΑ µε µέσες αποδοχές και από 20 έως 30 έτη ασφάλισης.

Οι εν λόγω συνταξιούχοι καταγράφουν αρνητική προσωπική διαφορά, η οποία σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, πρέπει να καλυφθεί με απανωτές αυξήσεις έως το 2023.
Συγκεκριμένα η προσαύξηση που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, θα  δοθεί σε πέντε ισόποσες ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από το 2019 και με χρονικό ορίζοντα το 2023.
Η σταδιακή αύξηση θα έχει σημείο εκκίνησης τις συντάξεις του Ιανουαρίου 2019 και θα φτάσει αθροιστικά τα 100 ευρώ το 2023.

Ποιες νέες συντάξεις διασώζονται

Με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, διασώζονται και οι προσωπικές διαφορές των νέων συνταξιούχων που αποχώρησαν εντός της 3ετούς μεταβατικής περιόδου του νόμου Κατρούγκαλου (13/5/2016 έως 31/12/2018), υπό την προϋπόθεσή τους ότι η σύνταξή τους, όπως υπολογίζεται με τον ν.Κατρούγκαλου, υπολείπεται κατά 20% και πάνω από την σύνταξη που θα έπαιρναν με το παλαιό καθεστώς υπολογισμού.

Τι ισχύει για νέους συνταξιούχους μετά την 1/1/2019

Όσοι καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, θα βγουν στη σύνταξη με το νέο σύστημα (σβήνεται αυτόματα η προσωπική διαφορά) και οι αποκλίσεις σε σχέση με τους παλαιούς συνταξιούχους μπορεί να ξεπεράσουν το 35%. Οι νέοι συνταξιούχοι, ωστόσο, θα βρίσκονται εντός του πλαισίου μελλοντικών αυξήσεων στις συντάξεις τους.
Νώντας ΒλάχοςΠΗΓΗ   www.sofokleousin.gr/



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Εμείς δεν υιοθετούμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

 

Δείτε μας στο Facebook