Blogroll

120x1600

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Σενάρια συγχώνευσης 60 κλάδων ασφάλισης σε τρεις

Σαρωτική αλλαγή στο ασφαλιστικό τοπίο προωθεί το υπουργείο Εργασίας με τη συγχώνευση 60 κλάδων σε τρείς μέχρι τέλος του έτους. 

Όπως μετέδωσε το iefimerida.gr επικαλούμενο δημοσίευμα του κυριακάτικου «Έθνους» τα τρία υπέρ-ταμεία θα «καλύπτουν» μισθωτούς, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες ενώ το μόνο που θα εξαιρεθεί της «συγχώνευσης»  θα είναι το ΝΑΤ.

Τα τρία νέα ταμεία προβλέπεται να μπουν υπό την «ομπρέλα» του Εθνικού Φορέα Απονομής Συντάξεων.

Οι αλλαγές που προωθούνται, προβλέπουν και την ίδρυση ενός Εθνικού Μητρώου Ασφαλισμένων, το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων και συνταξιούχων. Έτσι θα υπάρχει ένας ενιαίος μηχανισμός ελέγχου με απώτερο στόχο  την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και την συνακόλουθη αύξηση των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος.

Όπως αναφέρει το «Εθνος», η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος θα γίνει σε τρία στάδια. Σε πρώτη φάση, θα ολοκληρωθεί η διοικητική αναδιοργάνωση στα τρία ταμεία, το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ.

Ειδικότερα για το ΙΚΑ θα υπάρξει ξεχωριστός κλάδος για τους δημοσίους υπαλλήλους. Όλοι όσοι απασχολούνται με σχέση μισθωτής εργασίας-σε Δημόσιο, ευρύτερο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα- θα καλύπτονται από ένα ασφαλιστικό φορέα. 

Στον ΟΑΕΕ θα ενταχθούν όλοι οι ανεξάρτητοι απασχολούμενοι- δικηγόροι, γιατροί κτλ.- καθώς τα υπόλοιπα ταμεία κύριας ασφάλισης που υπάρχουν σήμερα δεν θα διατηρηθούν. Μοναδική εξαίρεση το ΝΑΤ, το οποίο θα διατηρήσει την αυτονομία του.

Σε δεύτερη φάση, προβλέπεται η απορρόφηση των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από τα τρία ταμεία ενώ θα δημιουργηθούν ξεχωριστοί κλάδοι στο εσωτερικό τους. Για παράδειγμα το ΙΚΑ θα έχει ξεχωριστούς κλάδους για την κύρια, την επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ.

Το τρίτο στάδιο της μεταρρύθμισης θα είναι η δημιουργία του Εθνικού Φορέα απονομής Σύνταξης, που θα αποτελέσει «ομπρέλα» για όλα τα ταμεία.
ΠΗΓΗ  capital.gr 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Εμείς δεν υιοθετούμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

 

Δείτε μας στο Facebook