Blogroll

120x1600

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση οι διαφωνίες στον ενιαίο φόρο ακινήτων


Μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν ίσως αποδειχθεί για την κυβέρνηση το «αγκάθι» με τους διαφωνούντες βουλευτές της ΝΔ σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Και αυτό γιατί από τους 22 βουλευτές που κατέθεσαν την ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης προσήλθαν τελικά περίπου 80 βουλευτές! Ωστόσο, η κυβέρνηση μοιάζει να μην κάνει καθόλου πίσω, καθώς ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεκτές θα γίνουν μόνο δημοσιονομικά ουδέτερες προτάσεις ή ισοδύναμα μέτρα που θα κλείνουν τυχόν απώλειες. Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας ζήτησε για κάθε μέτρο ελάφρυνσης που ζητάνε, να προτείνουν τον τρόπο με τον οποίο θα βρεθούν τα χρήματα ώστε να μην απειληθεί ο στόχος που είναι η βεβαίωση 3,5 δισ. ευρώ και η είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ από το φόρο που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται σήμερα μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους βουλευτές να υποβάλλουν τις προτάσεις τους μέχρι την Κυριακή το βράδυ, προκειμένου τη Δευτέρα το νομοσχέδιο με τον ενιαίο φόρο ακινήτων να κατατεθεί στη Βουλή.
Μάλιστα, από το οικονομικό επιτελείο τόνιζαν πως όποιες αλλαγές στο σχέδιο για τον ενιαίο φόρο αναφορικά με τα αγροτεμάχια συνεπάγονται κενό που θα πρέπει να καλυφθεί από ισοδύναμα μέτρα, που θα σημάνουν δηλαδή επιβαρύνσεις για ιδιοκτήτες οικοπέδων ή κατοικιών.
Από την πλευρά τους οι βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν αλλαγές σε διατάξεις του νομοσχεδίου που θεωρούν ότι προκαλούν υπερβολική φορολόγηση σε αγροτεμάχια ή σε αστικά ακίνητα. Μάλιστα, ο κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, φέρεται να είπε στον κ. Στουρνάρα ότι οι βουλευτές δεν θέλουν η ΝΔ να φτάσει το 5% και να έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ και ότι το σχέδιο ως έχει δεν πρόκειται να περάσει από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Πέλλας, αναφέρει ότι «ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας παραδέχτηκε στους παρευρισκόμενους Βουλευτές ότι τα παραδείγματα και οι προτάσεις που κατέθεσαν με την ερώτηση τους οι Βουλευτές είχε ως αποτέλεσμα την χθεσινή 4ωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά».
Οι πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι σε ένα βαθμό υπήρξε και διχασμός μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ, καθώς βουλευτές της Αττικής φέρονται να πρότειναν ο φορολογικός συντελεστής στα μεγάλα χωράφια να αυξάνεται όσο αυξάνεται η έκτασή τους, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών της περιφέρειας. Μάλιστα, ο βουλευτής Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής φέρεται να πρότεινε πάγωμα του επίμαχου σχεδίου και παράταση για έναν ακόμη χρόνο του καθεστώτος με το χαράτσι μέσω ΔΕΗ. ΑΠό την πλευρά του ο Γ. Βλάχος φέρεται να είπε ότι «ακολουθούμε το μοντέλο της αρπαχτής», ενώ ο Δ. Σαμπαζιώτης ότι «αν ζητήσουμε φόρο χιλίων ευρώ από συνταξιούχο των τριακοσίων, θα μας ρίξει πιστολιές».

Αντιδράσεις από βουλευτές
Σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα», ο βουλευτής Διονύσης Σταμενίτης, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, υποστήριξε ότι ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων εμπεριέχει ελάφρυνση της τάξης του 15-20% για τους περισσότερους και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν κάποιες αστοχίες και στρεβλώσεις και θα πρέπει να υπάρξουν ελαφρύνσεις για οικόπεδα σε μικρά δημοτικά διαμερίσματα». Πάντως, ο κ. Σταμενίτης είπε ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων είναι δικαιότερος από το «χαράτσι». Είπε ακόμη ότι έγινε ένας ουσιαστικός διάλογος, ο οποίος θα συνεχιστεί έως την Κυριακή για να υπάρξει μία καλύτερη πρόταση.
Η διαφωνία του κ. Σταμενίτη ως προς το σχετικό νομοσχέδιο είναι ότι «δεν μπορούν να έχουν την ίδια αντιμετώπιση τα οικόπεδα εντός της πόλης με τα οικόπεδα σε μικρά δημοτικά διαμερίσματα». Όπως είπε, «το οικόπεδο της πόλης έχει μια προοπτική εκμετάλλευσης, να πουληθεί ή να γίνει πολυκατοικία, ενώ το οικόπεδο σε ένα μικρό χωριό δεν έχει προοπτική ανάπτυξης». «Η πρότασή μας είναι να υπάρξει μια ελάφρυνση γι’ αυτά ή να μην μπει καθόλου φόρος σ’ αυτά τα οικόπεδα», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη, που επίσης συμμετείχε στη σύσκεψη, είπε στο Σκάι ότι «ήταν η πρώτη σύσκεψη που δεν υπήρξε μπουρδολογία». Η ίδια πρόσθεσε πως «το κλίμα δεν ήταν κλίμα προθέσεων για να γίνει ζημιά στην κυβέρνηση» και σημείωσε ότι «οι βουλευτές που πήγαν στη συνάντηση και στον υπουργό Οικονομικών πήγαν, με επεξεργασμένες προτάσεις για τις αδικίες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Αυτό που δεν έκαναν οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ το έκαναν οι βουλευτές. Οι συνάδελφοι ήταν καλά προετοιμασμένοι σε αυτά που προτείνουν, έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά». Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ακόμη ότι οι βουλευτές συμφωνούν ότι «πρέπει να υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης».
ΠΗΓΗ : eklogika.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Εμείς δεν υιοθετούμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

 

Δείτε μας στο Facebook