Blogroll

120x1600

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Οργισμένη αντίδραση Στουρνάρα στην Εκθεση του ΔΝΤ με «καρφιά» για το λάθος του πολλαπλασιαστή

Εκνευρισμό, δυσφορία και αμηχανία προκάλεσε στο οικονομικό επιτελείο η Έκθεση του ΔΝΤ με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ το Ταμείο λέει στην ελληνική κυβέρνηση ότι για να πετύχει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους έως το 2016, θα πρέπει να λάβει μέτρα ύψους 6,7 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 2,5 δισευρώ πρέπει να «πέσουν» στο 2014.
Με δισέλιδη ανακοίνωση του, το υπουργείο Οικονομικών απαντά ότι στη τελευταία Επικαιροποίηση του Μνημονίου η Τρόικα αναφέρει ότι δεν υπάρχει "κενό" στη διετία 2013- 2014 και ότι εν πάση περιπτώσει το όποιο «κενό» στη διετία 2015- 2016 θα «κλείσει» με περιορισμό δαπανών και μέτρα για τη φοροδιαφυγή, αφήνοντας μάλιστα και αιχμές για το ολέθριο σφάλμα με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές.
Δείτε την έκθεση του ΔΝΤ με την οποία ζητά νέα μέτρα το 2014 ΕΔΩ.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ έχει ως εξής:
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν σχολιάζει εκθέσεις διεθνών οργανισμών, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Και δεν το έπραξε αυτό ακόμη και όταν ο Οργανισμός αποδέχονταν σφαλμένες παραδοχές και λανθασμένες εκτιμήσεις στη σύνταξη του αρχικού Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για τη χώρα μας.
Η ελληνική κυβέρνηση τοποθετείται, με ευθύνη και σεβασμό στις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, μόνο επί του συμφωνημένου, με την τρόικα, Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.
Σύμφωνα με αυτό:
1ον. Η Ελλάδα, το 2012, υπερκάλυψε τους δημοσιονομικούς της στόχους. Σημειώνεται ότι στο Μνημόνιο (Memorandum of Understanding on Specific Economic Policy Conditionality), και συγκεκριμένα στην παράγραφο 1 «Επίτευξη υγιών δημόσιων οικονομικών (Achieving sound public finances)», αναφέρεται ότι «το πρωτογενές ισοζύγιο σύμφωνα με τον ορισμό του προγράμματος ανήλθε στο -1,3% του ΑΕΠ το 2012 ελαφρώς καλύτερα από το στόχο του -1,5% του ΑΕΠ», τονίζοντας μάλιστα ότι «η υποκείμενη δημοσιονομική βελτίωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, δεδομένου ότι επετεύχθη κατά τη διάρκεια μιας βαθειάς ύφεσης» (ύφεση 6,4% το 2012 όταν οι στόχοι είχαν τεθεί με ύφεση 6%).
2ον. Η Ελλάδα, το 2013, θα πετύχει μικρό, βιώσιμο, πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους τουλάχιστον 340 εκατ. ευρώ. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις και των εταίρων μας. Μάλιστα, το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης. Η έκθεση του ΔΝΤ το επιβεβαιώνει (σελ. 70: Ελλάδα = 4,2% του ΑΕΠ, Ευρωζώνη = 1,1% του ΑΕΠ).
3ον. Στην τελευταία επικαιροποίηση του Προγράμματος αναφέρεται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013-2014.
Οι συζητήσεις με τους εταίρους για την επικαιροποίηση του προγράμματος συνεχίζονται.
Σε κάθε περίπτωση, το όποιο κενό που υπάρχει έως το 2017, με τους στόχους που υπάρχουν σήμερα, θα καλυφθεί με έλεγχο των δαπανών και με πρωτοβουλίες για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, αλλά και από την ορατή ήδη καλυτέρευση του μακροοικονομικού κλίματος».

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Εμείς δεν υιοθετούμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

 

Δείτε μας στο Facebook